Overbelastingsblessure
Een chronische overbelasting geeft pijn als je begint met sporten, neemt af na de warming-up en komt na afloop of aan het einde van de training weer terug.
Dit is een gecompliceerde blessure omdat er veel pezen en spieren betrokken zijn bij deze blessure. Zowel de spieren van je bovenbeen, als de spieren van je bekken en je romp zijn vaak onderdeel van het probleem. Dit is de reden dat een blessure in de lies vaak lang duurt voordat het goed is hersteld.
De spiergroepen die de oorzaak zijn van deze klachten zijn:
- De spieren die het been naar binnen bewegen (adductoren)
- De spieren die de heup buigen (iliopsoas en rectus femoris)
- De rechte en schuine buikspieren
Hoe ontstaat een chronische liesblessure
Een chronische liesblessure ontstaat door overbelasting. Oorzaken van overbelasting zijn:
- Te snel teveel belasten
- Eenzijdige bewegingen
- Grote en langdurige belastingen
- Regelmatig wegglijden bij een zijwaartse beweging
- Combinatie van sport en (zwaar) werk
Overbelastingsblessures komen vaak voor bij teamsporten zoals voetbal en hockey, maar ook atletiek (lange afstand lopen, hordenlopen, hoogspringen) en schaatsen zijn takken van sport waar relatief veel liesblessures voorkomen.
Gradaties in liesklachten
Liesklachten die het gevolg zijn van overbelasting komen voor in verschillende gradaties:
Graad 1: Pijn treedt op na sportbeoefening, startpijn/ stijfheid ’s ochtends.
Graad 2: Pijn bij warming-up en in verloop van sportbeoefening
Graad 3: Pijn is voortdurend aanwezig tijdens sportbeoefening
Graad 4: De pijn is in het dagelijks leven voortdurend aanwezig.
Een acute liesblessure
Het moment waarop je voelt; “dit is niet goed”. Het enige wat je dan nodig hebt: rust en ijs
Acute liesblessure
Ook een gehele of gedeeltelijke spierscheur (ruptuur) kan leiden tot klachten in de lies, deze blessure-vorm ontstaat door een plotselinge (verkeerde) beweging zoals een sliding of een val. Er treed dan direct pijn op in de liesregio.
Behandeling van Liesblessures
Bij een acute liesblessure na een sliding of val is er eerst sprake van de eerste noodzakelijke hulp (ijs en totale rust). Daarna is voor een goed herstel de hulp van een sportfysiotherapeut noodzakelijk. Naast het voorzichtig rekken van de spier en behandelen met diepe dwarse fricties of dry needling, wordt er begonnen met een oefenprogramma voor het spierherstel, waarbij een goede opbouw uiteraard belangrijk is.
Chronische (langdurige) blessure
Bij een chronische of overbelastingsblessure wordt vaak met dezelfde behandeling begonnen, maar zijn oefeningen nog belangrijker. Vaak is de beweegketen uit balans en zijn bijvoorbeeld ook de rompspieren minder sterk waardoor de liesspieren steeds teveel werk moeten leveren. We zien daarnaast vaak dat de hamstrings aan de achterzijde van het bovenbeen te strak zijn en de bovenbeenspieren aan de voorzijde te zwak. Om deze balans te herstellen is een goed oefenprogramma belangrijk.
Voorkomen van liesklachten
- Doe oefeningen ook om een (nieuwe) liesblessure te voorkomen.
- Een liesblessure kan ook komen door onvoldoende getrainde(schuine)buikspieren.
- Goede schoenen met voldoende grip voor de grond waarop je sport is belangrijk.
- Met een goede warming-up voorkom je blessures. Je bereidt de spieren en de rest van het lichaam voor op wat er gaat komen. Kijk op voorkomblessures.nl voor voorbeeld warming-up.
Wil je voorkomen dat liesklachten terug komen? Kom dan sporten onder begeleiding van een fysio. Dan kunnen we specifieke oefeningen voor je bedenken om liesklachten te voorkomen.