Help! Het is mij in mijn rug geschoten, hoe lang duurt dat?

Je bent niet de enige, ruim 60% van alle Nederlanders heeft regelmatig last van hun rug of nek. Dit was wat je er aan kan doen.

Het komt regelmatig voor bij mensen; acute rugpijn. Je pakt iets van de grond en vervolgens kom je niet meer overeind! We noemen dit vaak spit. In 95% van de gevallen is het eigenlijk onschuldig en is het binnen 6 weken over. Er is geen schade aan te tonen in je rug op dat moment.

Over het algemeen weten we van deze vorm van rugklachten dat met een week het ergste achter de rug is, en je in ieder geval weer gewoon kan lopen. Vaak zien we dan wel dat na een nacht slapen of een langere tijd achtereen zitten de rug heel stijf is. Dit heeft dan nog wat extra tijd nodig om ook te herstellen. Twijfel je over de klachten? Lees dan hier onder wat je er aan kan doen.  Kom je uit de regio Harderwijk? Neem dan contact op met ons op via fysio Harderwijk. Wij helpen je graag verder.

Wat kan je doen in de eerste week?

1. Blijf in beweging
Deze eerste week na het ontstaan is het vervelendst. Je kan weinig zonder pijn. Toch is in beweging blijven het belangrijkst. Slik (op advies van je huisarts) pijnstillers zodat je toch een beetje kan lopen en eventueel fietsen. Het liefst wissel je elke 15 minuten van activiteit; lopen, liggen, fietsen.

Zitten is voor je rug niet fijn en kan je het beste vervangen door liggen, waar mogelijk uiteraard. Moet je toch zitten? Maak dan regelmatig je rug een beetje hol en een beetje bol. Zo is hij toch in beweging.

2. Belasting uitbouwen
Na ongeveer 3-5 dagen zal je merken dat het langzaamaan steeds wat makkelijker wordt om te bewegen. Je kan meer. De grootste valkuil is nu dat je te snel denkt dat je alles weer kan. Nu geld nog steeds dat zitten voor je rug te belastend is, en het liefst wissel je dit zoveel mogelijk af met lopen of staan en eventueel af en toe liggen.

3. Starten met trainen
Wanneer het dan weer beter gaat met je rug en je met ‘gewone’ dagelijkse dingen geen last meer hebt is het heel erg belangrijk dat je je rug weer gaat trainen. Begin rustig met hol- bol maken van je rug, kleine bruggetjes en (weer) starten met buikspieroefeningen. Zoveel mogelijk binnen je pijngrens, maar ook langzaamaan weer opbouwend.

Blijf deze oefeningen doen om het risico te verkleinen dat je het nog een keer mee maakt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat regelmatige beweging (gematigd intensief) zorgt voor een verminderde kans op deze vorm van rugklachten.

4. Blijf bewegen
Het is een beetje een dooddoener misschien maar als je dan gestart bent met oefeningen en hopelijk met medisch fitness of sport, blijf dit dan doen! Wanneer je langere tijd stopt en je wordt minder fit heb je gewoon weer evenveel kans op het opnieuw krijgen van acute rugklachten oftewel spit. Blijven doen dus.

Pieter Derks: "Ik dacht dat ik dood ging"

Graag snel contact met een fysio?

Wil je toch advies of bij een fysiotherapeut langs? Neem contact op met één van onze therapeuten.

Stel jouw vraag aan een fysiotherapeut
Manuele therapie Harderwijk Sport&Spine rugklachten

Prins mauritslaan 45-A

Centraal in Harderwijk met eigen parkeerplaatsen

» Route
Je kunt ons bereiken via:
Jurre: 06-86888291
Nicole: 06-30281886
Maaike: 06-30624718
Nienke: 06-13913310
Karin: 06-59870393
Marvin: 06-86881288
Puck: 06-23912636