Help! Het is mij in mijn nek geschoten, hoe kom ik daar snel vanaf?

Gelukkig zijn de meeste (acute) nek en armklachten vrij onschuldig en verdwijnen na een paar dagen weer. Hier zijn de tips om je er zo snel mogelijk doorheen te helpen.

De nek/ schouder  en eventueel armklachten en daaruit volgend ook hoofdpijnklachten komen voort uit verhoogde spierspanning in de nek- en schouderspieren, spierknopen of triggerpoints. Zij ontstaan vaak door een combinatie van een verkeerde houding, stress en spanning.

In 95% van de gevallen is het eigenlijk onschuldig en is het binnen 6 weken over. Er is geen schade aan te tonen in je nek of schouder op dat moment. Maar op je te helpen sneller  te herstellen hebben we een paar oefeningen voor je. Deze kan je thuis zelf doen.

Wil je toch graaf langs een fysio in Harderwijk? Maak dan een afspraak met ons via contact.

Je werkhouding

Een verkeerde werkplekinstelling, een verkeerde werkplekhouding of juist te eenzijdig en statisch werk zijn allemaal risico factoren voor het ontstaan van deze klachten, en laten we daar in deze tijd nu bijna allemaal last van hebben.
Om deze risicofactor te verminderen let op de volgende items:
* Zorg dat je niet te laag aan tafel zit, je schouders niet omhoog!
* Zorg voor afwisseling. Ga elk kwartier even koffie halen, naar de wc of iets anders.
* Wissel van werkhouding, ga thuis op een andere plek zitten of bel staand/ lopend.

Hoe los je het op?

Oefening 1

Gelukkig kunnen we zelf veel doen om dit te beïnvloeden en zo van de pijn af te komen. Ten eerste kom ieder uur van de stoel af en beweeg! Rek en strek zoals Donald Duck dat doet. Je armen kunnen namelijk ook rekken boven je hoofd en achter je rug, je bent beweeglijker dan je denkt.

Oefening 2

Triggerpoints hebben vaak direct een relatie met de pijn die je voelt en die kun je zelf heel goed aanpakken het enige dat je nodig hebt is een tennisbal en je eigen handen! Je plaatst de bal op het meest pijnlijke plekje in de spier en gaat dan tegen de muur of op de grond zitten/ liggen of je duwt met je hand tegen de bal. Je houdt de druk net zo lang aan totdat de pijn wat afneemt, dit herhaal je 3 x en je zult merken dat de pijn minder
wordt.

Oefening 3

En tot slot maak een onderkin, trek je kin in terwijl je ogen gewoon naar voren blijven kijken. Op deze manier rek je de nekspieren die vaak zorgen voor hoofdpijn doordat ze trekken aan de achterkant van het hoofd. Dit kan best een beetje onaangenaam zijn maar dat mag want dat is de rek die voelt.

Prins mauritslaan 45-A

Centraal in Harderwijk met eigen parkeerplaatsen

» Route
Je kunt ons bereiken via:
Jurre: 06-86888291
Nicole: 06-30281886
Maaike: 06-30624718
Nienke: 06-13913310
Karin: 06-59870393
Marvin: 06-86881288
Puck: 06-23912636